prieteniivremuriitaliavrutaintristatiuliaoriceprilejulcareiulia sandu arellano
Asculta Radio Diaspora Online
Asculta Radio Diaspora Online

Povestea unui imigrant

Sep 7, 2010, categoria Romani in Brazilia, Stiri.

Povestea unui imigrant poate avea, ca orice poveste, un final fericit sau nu dar, spre deosebire de alte povesti, este o poveste cu peripetii – cu inceput, sfarsit si luat totul de la capat. Povestea unui imigrant are personaje curajoase care se avanta fara frica in necunoscut.

Rodica este unul dintre aceste personaje. Ea a ajuns in Brazilia impreuna cu parintii si fratele ei acum peste 40 de ani. Avea 12 ani la vremea aceea. Povestind cu ea la o cafea, observ cum un zambet blajin i se asterne pe fata la amintirea marii aventuri a vietii sale.

Drumul spre Brazilia a fost anevoios. Dupa primirea autorizatiei de plecare din tara, Rodica a poposit 2 ani in Israel. In acest timp, parintii sai au incercat sa invete ebraica dar nu au reusit. Bariera lingvistica i-a facut sa nu se poate integra si asa, au decis sa o ia din nou de la capat, de aceasta data in Brazilia. Acesta este un exemplu viu al faptului ca limba unei tari te poate apropia sau separa pentru totdeauna. Portugheza, limba latina ca si romana, era mai usor de asimilat. Au pornit-o din nou la drum. Din Israel au mers spre Napoli, Italia, iar de acolo au luat vaporul catre Santos, unul dintre cele mai mari porturi din America Latina. Acolo i-au asteptat niste prieteni romani care i-au condus direct catre Sao Paulo, o mega-metropola a sudului.

Primii pasi au fost grei dar au invatat repede portugheza si au inceput sa lucreze. S-au mutat dintr-o parte in alta a orasului pe masura ce si-au permis mai multe.

Uitand-se in urma, Rodica se considera norocoasa. In acele vremuri, daca invatati si aveai o diploma, aveai un serviciu si iti puteai cumpara o locuinta. Famila sa a stat unita, la bine si la greu. In ciuda dificultatilor, nu au uitat sa rada si sa spuna un banc – o caracteristica a romanilor, conform spuselor Rodicai. Partea cea mai grea a fost faptul ca a trebuit sa isi lase in urma prietenii din copilarie si bunicii. Ii lipseste, de asemenea, gustul mancarii romanesti – painea pe vatra, rosiile proaspete… si isi aminteste cu drag cum mama sa gatea vinete, sarmale si icre chiar si in Brazilia.

Rodica nu a mai reusit sa revada Romania dar vorbeste bine romaneste. Pentru ca are accent in portugheza, lumea o intreaba de unde este iar ea le raspunde ca este din Romania. E intresant faptul ca toate lumea stie unde este Romania. Multi au o bunica sau o matusa acolo. Mai sunt insa si brazilieni care o intreaba: “Care Romania ?”, “Roma?”.

Comunitatea romaneasca din Brazilia este destul de dispersata, majoritatea fiind deja la a treia generatie. Rodica aude din cand in cand persone vorbind romaneste si se bucura cand are prilejul de a conversa in limba sa materna. Familia ei nu stie sa vorbeasca romaneste dar nepotii ei au invatat sa spuna “La Popa la poarta i-o pisica moarta, Cine rade ori vorbeste, O mananca coapta”.

Povestea Rodicai sa este o tesutura fina din ierburi si flori carpatine si arbori tropicali. Este povestea unei suflet de roman pe taram brazilian.

Autor: Iulia M. Sandu Arellano“Povestea unui imigrant” (2 Responses)

  1. maria spune:

    Povestea ta m-a intristat.

  2. Bine,bine ,mai Iulia ,dar numai atat ne povestesti de Rodica.Ce face,cu cine s-a maritat,are copii etc.Cum de n-a reusit in 40 de ani sa-si revada Tara natala?N-a vrut.A putut emigra cu 40 de ani in urma,calatoria cu vaporul si acum…Nu mi se pare trist ci e doar o firimitura din natia noastra care se pare ca poate supravietui foarte bine in orice Cultura a Planetei.Bafta Rodica!

Copyright 2010 © Radio Diaspora Online, in parteneriat cu: Anunturi Gratuite, Biserica Tv, Chicago Medical, Med Repair, Diaspora Tv, Syscone, Radio Credinta
Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni