Asculta Radio Diaspora Online
Asculta Radio Diaspora Online

Alerta pe glob. Unde ar putea ajunge radiatiile din Japonia

Mar 17, 2011, categoria Politic.

Cei care stau in tarile cu iesire la Pacific sunt deja in garda la gandul ca in curand pe cerul Japoniei s-ar putea vedea ciuperca atomica.

Angoasa este atat de coplesitoare, incat in Coreea de Sud autoritatile au avertizat ca toti cei care raspandesc informatii nefondate despre riscurile radioactive pot lua un an de inchisoare. Americanii, in schimb, isi fac stocuri de pastile si de alimente. Totul depinde de cum bate vantul, insista fizicienii si meteorologii.

Cei mai ingrijorati sunt americanii din zonele de coasta. Au luat cu asalt farmaciile si aproape ca au epuizat stocurile de pastile cu iod, recomandate de medici doar in caz de radiatii. Pe cat posibil, expertii incearca sa linisteasca masele tot mai agitate: “Riscul ca americanii sa fie afectati este foarte mic. Si asta pentru ca distanta este foarte de mare, iar particulele vor fi extrem de dispersate in momentul in care vor ajunge in SUA”.

Chiar si presedintele Obama a tinut sa iasa public: “Am primit asigurari ca orice fel de emisii radioactive se vor disipa inainte chiar sa ajunga in Hawaii. Cu atat mai mica este posibilitatea sa ajunga in interiorul Statelor Unite”.

Cu alte cuvinte, singurii americani expusi riscului sunt militarii care participa la operatiunile umanitare, mai ales in momentele in care s-a atins varful de radiatii. Si totusi, directorul adjunct al Serviciului de meteorologie din Franta a declarat ca particulele radioactive au nevoie de zece zile pentru a face ocolului pamantului. Cu alte cuvinte, vor ajunge si deasupra Europei. Alte voci autorizate spun insa apasat ca riscul depinde decisiv de circulatia curentilor de aer.

Asa cum se prezinta acum situatia meteo, vantul bate din nord-est si se deplaseaza deasupra Pacificului cu viteza relativ scazuta. Prognoza pe urmatoarele 14 de ore indica faptul ca particulele nu vor atinge coasta Statelor Unite.Copyright 2010 © Radio Diaspora Online, in parteneriat cu: Anunturi Gratuite, Biserica Tv, Chicago Medical, Med Repair, Diaspora Tv, Syscone, Radio Credinta
Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni