Lansarea volumului de poezie "Zidul de Lumina" la Boston

DiasporaTV In data de 26 martie, poeta Liliana Ursu si-a lansat volumul de pezie "Zidul de Lumina" la Boston in incinta cladirii Boston Photonics Center. La eveniment au fost prezenti atat oameni de litere, studenti, profesori romani si americani, cat si iubitori de poezie din comunitatea romaneasca locala. Evenimentul a fost organizat de Institutul de Stiinte Umaniste de la Universitatea din Boston, sub egida programului de schimburi culturale Cunoscand Uniunea Europeana: in atentie culturile europene- sponsorizat de Delegatia Comisiei Europene din Washington DC. Poeta romanca Liliana Ursu a fost prin urmare invitata de universitatea din Boston pentru a-si prezenta in fata celor prezenti creatia literara, ea fiind exponenta culturii europene in general si ale celei romanesti in particular. Evenimentul a fost moderat din partea institutului de Askold Melnyczuk, iar la discutie a fost prezent si traducatorul volumului mentionat, Sean Cotter. Zidul de lumina apare in premiera la Boston in editie bilingva inainte de a fi publicat in Romania si este cel mai bun exemplu al fenomenului "noul internationalism", denumit asfel de Andrew Wachtel - Liliana Ursu este un poet care exploreaza noua relatie dintre Europa si Statele Unite ale Americii. Sebastian Rus a fost prezent la acest eveniment ca trimis special al Radio Diaspora Online si a reusit sa realizeze un scurt interviu cu poeta Liliana Ursu: Sebastian Rus: Buna ziua. RADIO Diaspora Online a fost martorul unui eveniment cultural deosebit; poeta Liliana Ursu si-a prezentat in premiera volumul "Zidul de lumina", in cadrul simpozionului gazduit de Boston University: "Translating a moving target. Poetry of a new Romania." Ce ne puteti spune despre Boston? Liliana Ursu: In seara aceasta cartea lansata a fost Lightwall, Zidul de lumina si am discutat si despre cartea Inger calare pe fiara; este a doua mea vizita la Boston, am lansat aici cartea Piata urarilor, editie bilingva acum 6 ani si revin aici cu multa placere si bucurie si mai ales ca am fost impresionata ca jumatate din sala au fost romani; oameni frumosi, asa cum sunt romanii cu suflet mare care iubesc poezia si au inteles-o si care au venit toti cu carti pentru autografe si poate ca cel mai frumos autograf l-am dat fiului dumneavoastra, cel mai tanar roman si cel mai tanar iubitor de poezie de aici de la Boston. Sebastian Rus: Sunteti alaturi de Nina Casian si Ana Blandiana una dintre marile doamne ale poeziei romanesti; aici la Boston faceti un marketing cultural de succes; spuneti-ne daca in ultimul timp s-a schimbat ceva din cultura romaneasca si daca mai exista si alte personalitati care fac acelasi lucru ca dumneavoastra? Liliana Ursu: Eu cred ca cultura romaneasca e la fel de puternica sau poate mai puternica ca oricand; adica scriitorii isi vad de cartile lor; avem mari scriitori; din pacate acolo(n.r.in Romania) e mai greu sa publici, nicaieri nu-i usor, nici aici(n.r. la Boston)nu-i asa?, dar scriitorii atata timp cat scriu, atata timp cat isi au publicul lor si calatoresc peste ocean si in Europa- deja sunt tot mai multi scriitori romani tradusi- eu cred ca suntem pe drumul cel bun. Sebastian Rus: Faceti legatura intre Europa si SUA pe taramul cultural, pe taramul poeziei, putem sa facem si altfel de legaturi in afara de cele culturale? Liliana Ursu: Da, sigur ca da sa nu uitam ca relatiile dintre Romania si SUA sunt excelente. Intotdeauna este o autostrada cu doua sensuri de circulatie si schimburile culturale, ceea ce se intampla acum: poetii, scriitorii, artistii care expun, care publica aici in SUA cred ca sunt ambasadorii culturali cei mai potriviti pentru Romania. Sebastian Rus: Impresiile dumneavoastra despre Boston? Liliana Ursu: Sunt foarte frumoase. E un oras care deja e al inimii mele si pe fereastra de unde vad Bostonul vad undeva departe si Sibiul meu natal. Sebastian Rus: Va multumim pentru interviul acordat Radio Diaspora Online.